Bunga-Bunga
Isnin, 25 Februari 2013
Charkoteow Seafood
Apabila dirumah keboringan melanda. Apa yang terdapat didalam petilah jadi mangsa kerakusanku. *Sesuai ke tidak eh ayat nie.
Bahan-bahan :
1 Bungkus Charkoteow
1 Bungkus Taugeh 50sen
1 Ikat Daun Kuchai 50 Sen
2 Ketul Tauhu
1 Cawan Air
1 Sudu sos tiram
Bahan- bahan B
Udang kecik ke besar tak kisah pun. *Rebus dan airnya yang penting.
Sotong
Kerang *Direbus
2 Biji Telur dipecahkan dan dikacau-kacau.
Bhan-bahan C
1 Genggam Cili kering
1/2 Biji bawang putih
Sediakan sikit bawang putih untuk ditumis.
2 Biji Bawang Besar Merah
Bahan-bahan C tadi dikisar
* Maw pakai cili boh pun takpa. Ikut suka la bagi memudahkan.
Garam Dan Gula
Cara-caranya :
1. Letakkan sedikit minyak.
2. Kemudian tumis bawang putih sehingga naik baw yang harum.
3. Masukkan cili yang telah dikisar tadi serta sos tiram. Tumis sehingga cili tersebut naik minyak.
4. Masukkan sotong kerana sotong akan mengeluarkan air bersama satu cawan air.
5. Masukkan air udang dan udang yang telah direbus tadi.
6. Apabila sotong hampir masak masukkan telur yang dikacau tadi dan kacau lagi agar tidak berketul-ketul.
7.Masukkan sedikit gram dan gula.
8. Seterusnya masukkan koteow, tauhu, taugeh dan daun kucai. Kacau sehingga mendidih.
9. Alhamdulillah boleh la makan panas-panas sebelum koteow kembang.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan